naar nieuwsoverzicht
1 mei 2024

Statement CvB n.a.v. ‘Boos’

Onlangs heeft ons het verzoek van het tv-programma ‘Boos’ bereikt om mee te werken aan hun programma. Volgens eigen zeggen hebben zij signalen en/of klachten van studenten en medewerkers ontvangen over onder andere de kwaliteit van onderwijs en de werkcultuur binnen de opleiding Fine Art op de AKI.

Het zijn onderwerpen die bij ons al geruime tijd op het netvlies staan. Onder andere door de geluiden die collega’s en studenten eerder al hebben afgegeven.

Mede daarom heeft de nieuwbenoemde directeur bij aantreden in september 2022 een stevige veranderopdracht meegekregen. Deze opdracht heeft als doelstelling van de AKI weer een gezonde academie te maken met bijbehorende veilige leer- werkcultuur, gezonde financiën en kwalitatief hoogwaardig onderwijs.

Er wordt gewerkt aan drie onderwerpen, c.q. processen:

  • Vernieuwing van het curriculum
  • Toetsing en examinering
  • Professioneel leer- en werkklimaat

Onderwijskwaliteit, curriculum en toetsing

In mei 2023 heeft de nieuwe directeur een projectleider (onderwijskundige) aangesteld die samen met de onderwijsteams en adviseurs een nieuw curriculum voor Fine Art ontwikkelt, op basis van kwaliteit en (onder andere financiële) haalbaarheid. Met de opdracht aan te sluiten bij de ontwikkelingen in het hoger (kunst)onderwijs en het instellingsplan van ArtEZ. Om daarvoor de benodigde ruimte en tijd te scheppen, heeft het College van Bestuur (CvB) het besluit genomen om komend collegejaar geen nieuwe studenten aan te nemen voor de opleiding Fine Art. Dit is geen eenvoudig besluit geweest, maar het is binnen het onderwijs niet ongebruikelijk om hiervoor te kiezen als dat meer ruimte geeft om zaken goed aan te pakken.

De directeur en de examencommissie werken intensief samen om de onderwijskwaliteit en de verplichtingen aan de Onderwijs Examen Reglement (OER) te monitoren en te waarborgen. De opleidingshoofden kregen naar aanleiding van de resultaten van de dossiercontrole door de examencommissie in juni 2023 de opdracht om een herstelplan te schrijven. Het herstelplan voor alle opleidingen is goedgekeurd door de examencommissie en wordt op dit moment uitgevoerd.

Professioneel leer- en werkklimaat

Het planmatig werken aan professioneel handelen, ordening, binding en communicatie is de basis voor het creëren van een professioneel leer- en werkklimaat.

Veranderingen in een organisatie en cultuur zijn niet altijd makkelijk. Veel studenten en collega’s zijn blij met deze veranderingen, maar sommigen niet. En dat kan en mag, want dat is gebruikelijk bij een cultuurverandering. Het is daarom belangrijk om daarover in gesprek te zijn en te blijven. Tegen deze achtergrond nodigen we iedereen uit om met elkaar in gesprek te gaan. Het is onze stijl om met, en niet over elkaar te praten. Daarom verlenen wij nu geen medewerking aan de opnames van ‘Boos’ en nodigen we eenieder uit om met ons in gesprek te gaan. Zowel de directeur als wij zijn hiervoor bereikbaar.

Het College van Bestuur
Marjolijn Brussaard
Bert Verveld